Skip to content

Digitale transformatie bij het CJIB

De meest recente Roundtable van het ‘Thougtleaders Network’ vond 24 juni plaats. Deze netwerkgroep bestaat uit een aantal gedreven CxO’s. Dit keer waren we virtueel te gast bij  het CJIB (Centraal Justitieel Incasso Bureau), om te leren hoe zij een zeer succesvolle digitale transformatie uitvoeren, die vooral stap voor stap verloopt. Naast de successen zijn we ook dieper ingegaan op de huidige dilemma’s en is een aantal mogelijke oplossingen hiervoor besproken.

Vanwege de groeiende complexiteit, versnelling en digitalisering in de maatschappij weten we eigenlijk maar één ding zeker, namelijk dat de toekomst vooral onzeker en fluïde is. Dit betekent dat de belangrijkste kwaliteit van mensen en organisaties wordt: het snel en goed kunnen reageren op verandering. Wil dat zeggen dat echt alles onzeker is en je helemaal niets kunt voorspellen? Nee, dat ook weer niet. Elke organisatie én ieder mens heeft een eigen tempo en plaats. Dat betekent dat het altijd zinvol is om bij anderen te kijken. Want wat voor jou nog ongewis is, is voor anderen aan de orde van de dag. Ook binnen organisaties. Daarom willen we vanuit Waada the Movement, Thoughtleaders (CxO’s) in Nederland in contact brengen met elkaar. Dat doen we via het ‘Thoughtleaders Network’. Het Thoughtleaders Network is een grote groep van inhoudelijk gedreven CxO’s, die zien wat er in hun markt en organisatie gebeurt en een visie hebben hoe daar succesvol op te acteren. Elke maand organiseren we vanuit het netwerk Roundtables, dit zijn kennissessies bestaande uit verschillende CxO’s uit verschillende organisaties, waarbij sparren en de inhoudelijke discussie centraal staan. Bert Reitsma, Programmadirecteur IT & Data bij het CJIB, nam ons vrijdag 24 juni mee op een virtuele tour en besprak de ontwikkelingen en huidige dilemma’s van hun digitale transformatie.

Bij het CJIB denken mensen regelmatig aan de paarse enveloppen als je in het bezit bent van een auto. Hoe verkeersbewust je ook bent als chauffeur, iedereen loopt het wel een keer op; een boete. Naast de inning van onder andere verkeersboetes is het CJIB ook de regisseur in de strafrechtketen. Dat houdt globaal in dat het CJIB ook als het gaat om de uitvoering van gevangenis- en taakstraffen aan het roer staat. Wat velen zich vaak niet realiseren is dat het CJIB een van de grootste IT-bedrijven is van het Noorden van Nederland. Het CJIB is koploper binnen het ministerie van Justitie en Veiligheid op gebied van innovatie en digitale transformatie. Met een slimme, agile aanpak en mindset, vakmanschap en het inzetten van de nieuwste technologieën zorgen zij ervoor dat ze een sterk ontwikkelde IT-organisatie zijn waarbij het partnership met de business het fundament vormt van een gelijkwaardige samenwerking. Dat samenwerkingsmodel is hieronder terug te vinden.

Tijdens de Roundtable bracht Bert verschillende dilemma’s in waarmee het CJIB (én hijzelf) op dit moment mee te maken heeft. Daarbij ontstonden door de levende dialoog nieuwe inzichten en oplossingsrichtingen, voor alle aanwezigen. We delen hierbij belangrijke uitgangspunten voor een succesvolle digitale transformatie die bij het CJIB de basis zijn voor succes.

  • Betrek je eigen medewerkers nauw bij de veranderingen -– zij bepalen de impact.
  • Zet de dienstverlening aan je klant(en) centraal en voeg klantwaarde toe.
  • Bedenk waar je (ongeveer) naartoe wilt en blijf bijsturen.
  • Neem kleine stappen en reduceer daarmee de complexiteit (en dus ook de risico’s).
  • Blijf jezelf uitdagen dat altijd de beste mensen de juiste dingen op de slimste manier doen.
  • Toon lef, leiderschap en ondernemerschap.
  • Begin klein, begin goed, maar vooral: BEGIN!
  • Geniet, maak plezier en vier je successen, vooral met elkaar!

Wil je meer weten over ons netwerk? Volg ons dan op LinkedIn. Ben je zelf een CxO die zich herkent in de doelen en activiteiten van dit netwerk? Ga dan snel naar www.thoughtleadersnetwork.nl/lid-worden/ en neem contact op. We maken graag een afspraak voor een kennismaking, en wie weet zien wij je wel bij de volgende Roundtable!

 

Picture of Rini van Solingen

Rini van Solingen

(mede)organisator Thoughtleaders Network

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *